فهرست مطالب

نشریه مدیریت استاندارد و کیفیت
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی اجلی، محمدمهدی مظفری، زهرا سوری صفحات 1-37
    هدف

    در عصر حاضر توجه به آرمان های زیست محیطی از عناصر اصلی کسب مزیت رقابتی است. فشارهای مربوط به این حوزه، در ابعاد فرهنگی - اجتماعی نیز بر اقتصاد بنگاه های تولیدکننده تاثیرگذار است؛ اساس و بنیان تولید سبز به رعایت الگوهای توسعه پایدار در سازمان متکی است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تولید سبز بر تمایل به بازخرید مصرف کننده با نقش میانجی کیفیت درک شده می باشد. بدین منظور در این تحقیق، شرکت خودروسازی سایپا به عنوان مورد مطالعه انتخاب شد.

    روش

    پژوهش حاضر از حیث هدف، پژوهشی کاربردی است. همچنین از حیث نوع داده ها بصورت به صورت توصیفی و از نقطه نظر نحوه اجراء از نوع پیمایشی است. روش نمونه گیری تحقیق حاضر به صورت خوشه ای می باشد. و برای انتخاب نمونه آماری حدود 82 نمایندگی مجاز سایپا در سطح تهران در نظر گرفته شد. از این میان، بر اساس پراکندگی جغرافیایی، 10 نمایندگی در شرق، غرب، شمال، جنوب و مرکز و از هر منطقه 2 نمایندگی به طور تصادفی انتخاب شدند و از میان مراجعین به این نمایندگی ها، به صورت تصادفی اقدام به نمونه گیری شد که حجم نمونه در این پژوهش با توجه به بر اساس فرمول کوکران، تعداد 300 نفر می باشد حجم نمونه 300 نفر در نظر گرفته شد. به منظور برای تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزارهای آماری SPSS و AMOS بکار به کار رفته است.

     یافته ها:

    بعد از تایید مدل در بخش های ساختاری، اندازه گیری و کلی، به بررسی فرضیات مطرح شده با استفاده از آماره t و ضریب بتای رگرسیونی (ضریب مسیر) پرداخته می شود. نتایج آزمون فرضیات تحقیق نشان داد که میان عوامل موثر بر کیفیت درک شده (اثر محصول سبز، ارزش احساسی مصرف کننده، آگاهی محیطی مصرف کننده، ارزش افزدوه، کیفیت درک شده، ارزش احساسی و آگاهی محیطی مصرف کننده) و تمایل به بازخرید مصرف کننده با هدف تولید سبز در شرکت سایپا رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت درک شده، بازخرید مصرف کننده، تولید سبز، شرکت سایپا
  • سید هدایت الله داورپناه، سید علی سیادت، مصطفی باقریان فر، مهدی پویا صفحات 38-76

    نوآوری برای بقای هر سازمانی لازم است و در سازمان های آموزشی نظیر دانشگاه ها که محور رشد اقتصادی و اجتماعی در جامعه محسوب می شوند، توجه به نوآوری از اهمیت بیشتری برخوردار است. به عبارتی نوآوری دانشگاهی یک منبع مهم برای قدرت نوآوری ملی است. از همین رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سبک رهبری راهبردی با نقش میانجی ظرفیت و فرهنگ کارآفرینانه در تقویت نوآوری دانشگاهی به روش تحلیل مسیر انجام شد. به منظور آزمون مدل مفهومی پژوهش، نمونه ای 120 نفری از اعضای هییت علمی دانشگاه یاسوج با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند و داده ها با استفاده از نرم افزارهای Spss 23 و Amos23 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مدل علی مفروض از برازش مناسبی برخوردار بوده و متغیرهای پیش بین درمجموع و به ترتیب 78 و 75 درصد از کل واریانس ظرفیت و فرهنگ کارآفرینانه و نوآوری های دانشگاهی را تبیین می نمایند. به طور دقیق، یافته های پژوهش نشان داد رهبری راهبردی بر ظرفیت و فرهنگ کارآفرینانه و نوآوری های دانشگاهی؛ و ظرفیت و فرهنگ کارآفرینانه بر نوآوری های دانشگاهی تاثیر مثبت و معناداری دارند. علاوه بر این، تاثیر غیر مستقیم رهبری راهبردی بر نوآوری های دانشگاهی با نقش میانجی ظرفیت و فرهنگ کارآفرینانه تایید گردید. در نهایت، نتایج تایید نمود که جهت ارتقای نوآوری های دانشگاهی و متعاقبا کسب مزیت رقابتی، می بایست بستر مناسبی جهت حمایت از رهبری راهبردی و فرهنگ کارآفرینانه فراهم باشد.

    کلیدواژگان: رهبری راهبردی، نوآوری دانشگاهی، ظرفیت و فرهنگ کارآفرینی
  • حسام عمید، امیر ذاکری، مهدی عبدالحمید صفحات 77-101

    الگوها و استانداردهای مدیریتی در مرحله استقرار، نیاز به بومی سازی با نیازها و الزامات صنعت مورد نظر دارند و این امر در صنعت هسته ای نیز به عنوان یک صنعت دانش پایه بسیار ضروری است. در این پژوهش با بهره گیری از روش تحلیل محتوا و با ابزارهای مرور کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان صنعت، استاندارد کاربردی منطبق با استانداردISO 30401 در 3 بعد و 14 مفهوم نهایی، برای مدیریت دانش هسته ای ارایه می شود. ابعاد اصلی الزامات در توسعه دانش، انتقال و تبدیل دانش و توانمندسازها دسته بندی شدند. در بعد توسعه دانش، مفاهیم دریافت دانش جدید، به کار بردن دانش جاری، حفظ دانش جاری و رسیدگی به دانش منسوخ یا نامعتبر انتخاب شد. برای بعد انتقال و تبدیل دانش، مفاهیمی نظیر تعامل انسانی، ارایه دانش، ترکیب دانش و درونی سازی و یادگیری و نهایتا برای بعد توانمندسازها، مفاهیمی همچون سرمایه انسانی، فرایندها، فناوری و زیرساخت، حکمرانی و فرهنگ مدیریت دانش دسته بندی می شود. نتایج این پژوهش علاوه بر مثمرثمر بودن در سازمان های تولیدی و تحقیقاتی برای مدیریت دانش هسته ای، می تواند بعنوان یک مرجع در برنامه بازدید کمکی مدیریت دانش آژانس بین المللی انرژی اتمی، مورد استفاده کشورهای عضو قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استاندارد، مدیریت دانش، استاندارد مدیریت دانش ایزو، صنعت هسته ای و نظام مدیریت
  • حاجیه رجبی فرجاد، مریم عطاپور صفحات 102-131

    رشد و توسعه ی روزافزون دانش بشر، نفوذ فناوری اطلاعات و ظهور مباحثی مانند هوش مصنوعی و تجلی کلمه الکترونیک باعث شده است تا بسیاری از رویکردهای مربوط به مدیریت منابع تغییر ماهیت دهند. در این راستا پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مدیریت منابع انسانی الکترونیکی و هوش مصنوعی بر مدیریت استعدادهای پژوهشگاه فضایی ایران انجام شد. این تحقیق از نظر نوع کاربردی، به صورت کمی است. جامعه ی آماری کلی تحقیق تمامی کارکنان پژوهشگاه فضایی ایران بود که تعداد آن ها 725 نفر شد. که بر اساس جدول کوکران و بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تعداد 251 نفر به عنوان نمونه آماری تحقیق تعیین شد. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه مدیریت منابع انسانی الکترونیکی دومنیگ و همکاران (2014)، مدیریت استعداد فیلیپس و همکاران (2009) و هوش مصنوعی محقق ساخته بود. روایی آن به صورت صوری، محتوایی و سازه ای مورد بررسی قرار گرفت. همچنین پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شد. داده های به دست آمده با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پ. ال. اس. نسخه شماره دو، تجزیه و تحلیل گردید. تحلیل داده ها نشان داد که مدیریت منابع انسانی الکترونیکی `با ضریب تاثیری برابر 363/</sub>0 و مقدار معناداری آن (382/</sub>3) بر مدیریت استعدادها و هوش مصنوعی با ضریب تاثیری برابر 545/</sub>0 و مقدار معناداری آن (037/</sub>5) بر مدیریت استعدادها، همچنین ابعاد مختلف مدیریت منابع انسانی الکترونیکی و هوش مصنوعی بر مدیریت استعدادهای پژوهشگاه فضایی ایران تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعدادها، مدیریت منابع انسانی الکترونیکی، هوش مصنوعی، پژوهشگاه فضایی ایران
  • سید محسن میرباقری، امین شفیعی صفحات 132-176

    جهت دستیابی به مدل بهینه ارزیابی پروژه های فضایی در کشور، بررسی مدل های مشابه در سایر سازمان های معتبر، ضروری به نظر می رسد. هدف این پژوهش نیز، مطالعه تطبیقی مدل های ارزیابی در سازمان های فضایی اروپا، ناسا و روسیه به عنوان سازمان های معتبر در حوزه فضایی است. با توجه به اینکه ارزیابی پروژه های فضایی در قالب استانداردهای مصوب جهانی صورت می گیرد، با مراجعه به جدیدترین اسناد و استانداردهای مرتبط این سازمان ها، مطالب مربوط به مدل های ارزیابی پروژه جمع آوری شده است تا نقاط حساس در ارزیابی یک پروژه فضایی شناسایی شود. سپس، مدل های ارزیابی این سازمان ها بررسی شده و با یکدیگر مقایسه شده تا نقاط ضعف و قوت آن ها مشخص شوند. همچنین، با برآیندگیری از مدل های ارزیابی این سازمان ها و تحلیل استانداردهای مرتبط، مهم ترین شاخص ها در طراحی یک مدل ارزیابی، تعیین شده اند. نتایج نشان می دهد، ارزیابی ریسک فنی، ایمنی، زمان بندی و بودجه مهم ترین متغیرهای ارزیابی پروژه های فضایی هستند.

    کلیدواژگان: استانداردهای فضایی، پروژه های فضایی، ناسا، سازمان فضایی اروپا، سازمان فضایی فدرال روسیه
  • محمد نظری پور، پیمان امینی صفحات 177-212

    مدیریت کیفیت یک نوع فلسفه مدیریتی بوده که دارای اصول، شیوه ها و تکنیک های مختص به خود است. مدیریت کیفیت بر موضوعاتی همچون بهبود مستمر، افزایش مشارکت کارکنان، کار گروهی، فرایندگرایی، استفاده از شاخص های رقابتی، رهبری متعهدانه و اندازه گیری صحیح و مداوم نتایج تاکید دارد. نقش رویه های مدیریت کیفیت در کسب مزیت رقابتی واحدهای تولیدی قابل توجه است. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی نقش رویه های مدیریت کیفیت بر عملکرد واحدهای تولیدی با رویکردی جامع گرایانه است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل واحدهای تولیدی شهر تهران و حجم نمونه نیز 245 نفر است. از مدل سازی معادلات ساختاری برای آزمون فرضیه ها استفاده شده است. از مدل سازی معادلات ساختاری برای آزمون روابط مفروض فی مابین رویه های مدیریت کیفیت و عملکرد واحدهای تولیدی استفاده شده است. فرضیه های پژوهش حاضر شامل دو دسته کلی (الف) روابط میان رویه های مدیریت کیفیت با یکدیگر شامل 19 فرضیه و (ب) روابط میان رویه های مدیریت کیفیت با عملکرد شامل 5 فرضیه می باشند. از 19 فرضیه بخش (الف) 18 فرضیه تایید شدند. بدین معنی که بین متغیرهای سبک رهبری، راهبرد کیفیت، واحد کنترل کیفیت، آموزش، مشتری مداری، مدیریت کیفیت عرضه کنندگان و ارایه اطلاعات تحلیلی با یکدیگر رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. تمامی فرضیه های بخش (ب) نیز تایید شدند. بدین معنی که متغیرهای روابط میان کارکنان و مدیریت فرایند بر عملکرد بخش های تولیدی و غیرتولیدی تاثیر مثبت و معناداری دارند. درکل رویه های مدیریت کیفیت از طریق اثرگذاری بر متغیرهای روابط کارکنان و مدیریت فرایند بر عملکرد بخش های تولیدی و غیرتولیدی اثرگذار هستند. همچنین متغیرهای جمعیت شناختی جنسیت، سن، تحصیلات، سنوات خدمتی، پست سازمانی، نوع صنعت بر برخی از متغیرهای یازده گانه پژوهش اثرگذار هستند.

    کلیدواژگان: رویه های مدیریت کیفیت، عملکرد واحدهای تولیدی، رویکرد جامع گرایانه
|
  • Mehdi Ajalli, MohammadMahdi Mozaffari, Zahra Souri Pages 1-37

    In today's era, paying attention to environmental ideals is one of the main elements of gaining a competitive advantage. The pressures related to this field also affect the economy of manufacturing companies in cultural and social dimensions; Green production is an approach that the leading organizations in the field of car production have pursued its ideals in this direction. The foundation of green production relies on the observance of sustainable development patterns in the organization. The main goal of the current research is to investigate the effect of green production on the consumer's desire to repurchase with the mediating role of perceived quality. For this purpose, in this research, SAIPA Automobile Company was selected as the case study. The current research is an applied research in terms of its purpose. Also, in terms of the type of data, it is descriptive and from the point of view of the execution method, it is survey type. The sampling method of this research is cluster. In addition, to select the statistical sample, about 82 SAIPA authorized agencies in Tehran were considered. Among these, based on geographical distribution, 10 agencies in the east, west, north, south and center and 2 agencies were randomly selected from each region, and among the clients of these agencies, a random sampling was carried out, so that the sample size In this research, according to Cochran's formula, the number of people is 300, the sample size of 300 people was considered. In order to analyze the data, SPSS and AMOS statistical software were used. After confirming the model in the structural, measurement and general parts, the proposed hypotheses are examined using the tstatistics and the regression beta coefficient (path coefficient). The results of the research hypotheses test showed that among the factors affecting the perceived quality (green product effect, consumer emotional value, consumer environmental awareness, added value, perceived quality, emotional value and consumer environmental awareness) and the willingness of the consumer to repurchase with the aim of green production There is a positive and meaningful relationship in SAIPA company.

    Keywords: perceived quality, consumer repurchase, green production, SAIPACompany
  • S.hedayatallah Davarpanah, S.ali Siadat, mostafa Bagheryanfar, mehdi Poya Pages 38-76

    Innovation is necessary for the survival of any organization, and in educational organizations such as universities, which are the center of economic and social growth in society, attention to innovation is more important. In other words, academic innovation is an important source of national innovation power. Therefore, the present study aimed to investigate the role of strategic leadership style with the mediating role of entrepreneurial culture and capacity in strengthening academic innovation through path analysis. In order to test the research model, a sample of 120 persons from Faculty Members of Yasuj University by using proportional stratified sampling were randomly selected, and collected data were analyzed using software SPSS23 and Amos23. Results indicated that the proposed causal model a good fit index and research variables explain 78 and 75 percent of the variance of entrepreneurial culture and capacity and academic innovations. Specifically, the research findings showed the impact of strategic leadership on the entrepreneurial culture and capacity and academic innovation; and the impact of entrepreneurial culture and capacity on academic innovation is a positive and significant effect. Moreover, the indirect impact of strategic leadership on academic innovation was confirmed by the mediating role of entrepreneurial culture and capacity.Overall, the results confirmed that in order to promote academic innovation and subsequently gain a competitive advantage, a suitable platform should be provided to support strategic leadership and entrepreneurial culture and capacity

    Keywords: Strategic leadership, Academic Innovations, Entrepreneurial Capacity, Entrepreneurial Culture
  • Hesam Amid, Amir Zakery, Mahdi Abdolhamid Pages 77-101

    Management patterns and standards in the deployment phase need to be localized to the needs and requirements of the industry, and this is essential in the nuclear industry as a knowledge-based industry. In this research, using content analysis method and with the tools of library review and interviews with industry experts, an applied standard in accordance with ISO 30401 in 3 dimensions and 14 final concepts for core knowledge management are presented. The main dimensions of requirements in knowledge development, knowledge transfer and conversion and enablers were categorized. In the knowledge development dimension, the concepts of receiving new knowledge, applying current knowledge, preserving current knowledge, and dealing with outdated or invalid knowledge were selected. For the dimension of knowledge transfer and transformation, concepts such as human interaction, knowledge presentation, knowledge combination and internalization and learning, and finally for the enablers dimension, concepts such as human capital, processes, technology and infrastructure, governance and knowledge management culture are categorized. The results of this study, in addition to being fruitful in manufacturing and research organizations for the management of nuclear knowledge, can be used as a reference in the KMAV program of the International Atomic Energy Agency.

    Keywords: Standard, Knowledge Management, ISO Knowledge ManagementStandard, Nuclear Industry, Management Systems
  • Hajieh rajabi Farhad, Maryam atapour Pages 102-131

    The increasing development of human knowledge, the influence of information technology and the emergence of topics such as artificial intelligence and the manifestation of the word electronic have changed the nature of many approaches to resource management. The aim of this study was to determine the effect of electronic human resource management and artificial intelligence on the talent management of Iran Aerospace Research Institute. This research is quantitative in terms of application type and in terms of research method is a descriptive-survey research and the type of relationships between variables is correlational. The statistical population of all employees of Iran Space Research Institute was 725 people, based on Cochran Cochran's formula, 251 people were selected by stratified random sampling. The main data collection tools were the electronic human resource management questionnaire of Domingue et al. (2014), the talent management of Phillips et al. (2009) and the researcher-made artificial intelligence. Its validity was examined in terms of form, content and structure. Its reliability is also calculated using Cronbach's alpha. The obtained data were analyzed using structural equation modeling and Smart PLS software. Data analysis showed that electronic human resource management with an impact factor of 0.363 and its significance value (3.382) on talent management and artificial intelligence with an impact factor of 0.545 and its significance value (5.037) on Talent management, as well as various aspects of electronic human resource management and artificial intelligence affect the talent management of Iran Aerospace Research Institute.

    Keywords: Talent Management, Electronic Human Resource Management, ArtificialIntelligence, Iran Aerospace Research Institute
  • Seyyed mohsen mirbaghery*, Amin shafiee Pages 132-176

    To achieve the optimal model for assessment space projects in Iran, it seems necessary to study similar models in other reputable organizations. The purpose of this study is a comparative study of assessment models in Space Agency of European, NASA, and Russia. The assessment of space projects is done in the framework of internationally approved standards, by referring to the latest documents and related standards of these organizations, Content related to project assessment models have been collected to identify critical points in assessment a space project. Also, by evaluating the assessment models of these organizations and analyzing the relevant standards, the most important indicators in designing an assessment model have been determined. The results show that technical risk assessment, safety, scheduling, and budget are the most important assessment variables of a space agency assessment standard.

    Keywords: Space standards, space projects, NASA, European Space Agency, Russian FederalSpace Agency
  • Mohammad Nazari pour*, Peyman amini Pages 177-212

    Quality management is a type of management philosophy characterized by its principles, practices and techniques. Quality management emphasizes issues such as continuous improvement, increased employee involvement, teamwork, process orientation, competitive benchmarking, committed leadership, and accurate and consistent measurement of results. The role of quality management practices in gaining the competitive advantage of manufacturing firms is significant. Therefore the purpose of this study is to investigate the role of quality management practices on the manufacturing firms' performance with a holistic approach. The population of this study includes manufacturing firms in Tehran and the sample size is 245 people. Structural Equation Modelling was used to test the hypothesized relationship between quality management practices and manufacturing firms' performance. The hypotheses of this study include two general categories of a) relationships between quality management practices with each other (19 hypotheses) and b) relationships between quality management practices with performance (5 hypotheses). Out of 19 hypotheses in Section A, 18 hypotheses were confirmed. This means that there is a positive and significant relationship between the variables of leadership style, quality policy, quality control department, training, customer focus, supplier quality management, quality information and analysis. All the hypotheses of Section B were also confirmed. This means that the variables of employee relations and process management have a positive and significant effect on the performance of manufacturing and non-manufacturing sectors. In general, quality management practices affect the performance of production and non-production sectors through influencing the variables of employee relations and process management. Also, the demographic variables of gender, age, education, years of service, job position, and industry type have an effect on some of the eleven study variables.

    Keywords: Quality Management Practices, Manufacturing Firms' Performance, HolisticApproach